Věra Talandová                                                                Vloženo 19.4.2011 

Přirozená živá strava

                                                                         

___________________________________________________ 

Vitariánství (konzumace přirozených potravin) je jednou z cest, jak vyčistit, ozdravit a poté udržovat svoje tělo zdravé a vitální. Příroda pro nás připravila potraviny a je velmi důležité je neznehodnotit dříve, než je sníme. Syrové potraviny obsahují energii a životní sílu, a toto obojí jsou schopny nám předat. Konzumací syrové, přirozené stravy se usnadní vstup na cestu světelného duchovního vzestupu. Syrová strava jako způsob detoxikace a ozdravení těla. Nebraňme samoléčivým schopnostem těla. Tělo plné toxinů a chemikálií nemůže regenerovat. Co je to trávicí leukocytóza? Živá strana je ideální pro naše překyselená těla. Které potraviny a vlivy jsou nejvíce škodlivé? Jak je to s bílkovinami a enzymy? Pěstování čistých potravin na zahradě. Budování zahrady pod vedením Přírody. Živá strava je krásná na pohled. Čím začít úsilí o změnu stravy? Úryvky z duchovní komunikace.

_________________________________________________________

Vitariánství znamená přehodnocení pohledu na stravování

Na stránkách Nové Duchovní Cesty jsou dva důležité články o životosprávě: 22. Optimální stravování z pohledu bioenergií I, 23. Optimální stravování z pohledu bioenergií II. Lze v nich najít inspiraci pro kvalitnější stravování, rozebírají důležitý pohled na potravu z hlediska bioenergií.

Přispívám svou troškou do mlýna a přidám naše zkušenosti s vitariánskou stravou. Znamená to, že se živíme tím, co nám připravila Příroda – bez úprav jako vaření, pečení, smažení, konzervace, pasterizace. Jednoduché úpravy - krájení, strouhání, občas sušení do 40°C používáme jen do té míry, aby potravina zůstala živá, organická. Vitariánství není omezování se v jídle. Je to přehodnocení pohledu na stravování. Člověk chápe, že jeho živé tělo potřebuje živou stravu. Strava je naopak mnohonásobně pestřejší, zajímavější. Je to návrat k přirozenosti ve stravování.

Ačkoliv je v současnosti dostupné velké množství informací všeho druhu, řada těch zásadních nám zatím uniká. Na stránkách NDC jsou velmi důležité a cenné informace o duchovním pozadí světa i o péči o vlastní tělesnou schránku, díky které tady na Planetě můžeme pobývat. Vitariánství (konzumace přirozených potravin) je jednou z cest, jak vyčistit, ozdravit a poté udržovat svoje tělo zdravé a vitální.

Detoxikace, obnova, regenerace těla

Tělo je inteligentní, má samoobnovovací schopnost. Můžeme to vidět i v přímém přenosu – řízneme se a rána se začne zacelovat. Tělo udělá všechno pro to, aby se vyčistilo a regenerovalo, jakmile mu dáme šanci. Nemůže ale regenerovat, pokud je plné jedů a toxických chemikálií a přihazujeme-li neustále další a další.

Má potom velkou práci vypořádat se s tím, a co nezvládne vyloučit, ukládá. Toxiny se ukládají ve všech tkáních našeho těla, a proto musíme být trpěliví, protože hodně zanesenému tělu může trvat i léta než se pročistí až na buněčnou úroveň. Je to dlouhodobý proces a tyto čistící krize jsou velmi prospěšné. Prožíváme přitom hloubkovou očistu své bytosti. Mohou se objevit symptomy dřívějších chorob, teploty, různé bolesti, svědění, vylučování toxického hlenu nosem, vykašláváním z plic, únava a další. Tyto očisty závisejí na stupni zanesení těla, ale i dalších věcech. Někdo je téměř necítí, někdo si to „užije“.

Na vyléčení těla má samozřejmě vliv i pochopení naší minulé karmické zátěže a její zpracování. To je na těchto stránkách dostatečně srozumitelně a jasně vysvětleno. A já se tedy vrátím k tématu syrové stravy.

Pětiletá zkušenost mé rodiny s živou stravou

Syrovou stravu jako výborný prostředek v péči o vlastní tělesnou schránku jsme „objevili“ před více než pěti lety. Celou dobu nás syrová strava přesvědčuje o svých očistných schopnostech. Zřetelně vnímáme zcela jiný druh životní energie a vitality. Snažíme se o udržení čistoty těla nejen navenek, ale i uvnitř.

Na webových stránkách Nové Duchovní Cesty se nám v článcích 22. Optimální stravování z pohledu bioenergií I, 23. Optimální stravování z pohledu bioenergií II potvrdilo, že je opravdu důležité pečovat o svoje tělo optimální stravou – to znamená dostatkem živé stravy.

Bioenergie v potravě

Stránky Nová Duchovní Cesta nás dovedly k tomu, abychom se začali dívat na potraviny nejen z hlediska toho, jestli jsou živé nebo mrtvé, kolik obsahují škodlivin a podobně, ale i z pohledu bioenergií, které je doprovázejí. Nejlépe to vystihují  slova pana Nováka z Nové Duchovní Cesty:

„Syrová strava je důležitá především z toho důvodu, že obsahuje nejvíce původních přirozených energií. Její konzumací se nejvíce přibližujeme Přírodě, stáváme se její součástí. Jíme to, co nejlépe odpovídá energiím v našem těle. Tím podporujeme naši sounáležitost s Přírodou. Naše zdraví se důsledkem toho krok za krokem optimalizuje, uvádí do normálu. Podporujeme skutečnost, že se stáváme přirozenou součástí Přírody. A normálem pro takového člověka je být zdravý. Právě energie syrové stravy nejlépe energeticky rezonuje s energiemi vyrovnaného a zdravého člověka. Zatímco umělými technologickými zásahy do potravin se původní energie ztrácejí a jsou nahrazovány energiemi umělými. Konzumací takové stravy se člověk naopak od Přírody odděluje. Nedostává ty energie, které potřebuje. Jeho zdraví se proto krok za krokem zhoršuje. Navíc v důsledku příjmu nevhodných energií v umělé stravě člověk duchovně, eticky a morálně klesá, upadá.“

Podmínkou vstupu na NDC není stravování výhradně syrovou stravou. Sami zakladatelé stránek NDC se na vzestup dostali při úplně běžné stravě. Potom začali svoji stravu optimalizovat. Z vlastních zkušeností však můžeme říct, že konzumací syrové, přirozené stravy se mnohé kroky usnadní. Také se zvýší čistota těla, „nevyléčitelné“ nemoci zaléčované medicínou a udržované léky najednou postupně mizí.

Trávení běžných těžkých, překombinovaných jídel trvá hodiny a často trvá i celé dny, než projde taková strava celým zažíváním. A tělo přitom spotřebuje obrovské množství energie. Všichni určitě znají únavu po klasickém vařeném obědě atd. U syrových potravin nic takového nehrozí. Naopak po snědení ovoce člověk cítí, jak mu energie přibyla.

Trávicí leukocytóza

Způsob stravování živou stravou nás denně přesvědčuje o svých blahodárných účincích na tělo i na duši. A pro nevěřící Tomáše zmíním na toto téma jeden z vědeckých výzkumů. Jakmile začneme jíst jakkoliv tepelně upravenou stravu, tělo zaujme vysokou bojovou pohotovost. Vyšle bílé krvinky k trávicím orgánům - snaží se zlikvidovat nepřítele. Tomuto jevu se říká trávicí leukocytóza.

Dlouho se myslelo, že trávicí leukocytóza nastává při konzumaci každého jídla. Později bylo dokázáno, že při konzumaci syrové potraviny tělo trávicí leukocytózu nespustí. Při jedení syrové potravy se tedy nemusí vysilovat každým naším jídlem několikrát denně, den za dnem, rok za rokem.

Naše tělo spolehlivě pozná, že syrová potravina ho neohrožuje, nepředstavuje pro něj žádné nebezpečí, ale naopak přínos. A co my na to?!

Nejpřirozenější je jíst potraviny, které nabízí přímo Příroda

Existuje spousta výživových směrů a všechny jsou vymyšlené lidmi. Některé jsou tak složité až jsou nepřirozené (výživa podle krevních skupin, makrobiotika,…). Další vycházejí ze staletých i tisíciletých tradic. Někomu se mohou zdát dobré, ale bohužel pořád jsou to jen umělé systémy. Člověk se musí rozhodnout, co je mu nejbližší.

Nám doma připadá nejpřirozenější jíst takové potraviny, které nám nabízí přímo Příroda – neupravované vařením, pečením, smažením, pasterizací, konzervací, rafinací, či ošetřením dalšími chemikáliemi.

V dnešní době se jen málokdo může pochlubit zářícím zdravím a vitalitou. Pokud vezmeme v úvahu fakt, že tepelná úprava potravin zničí v potravě všechny enzymy, které jsou pro nás životně důležité, spoustu vitamínů a minerálů a z organické stravy udělá anorganickou, mělo by nás to vést k zamyšlení. Přidáme-li k tomu fakt, že při vstupu vařené stravy do těla proběhne leukocytóza (nárůst bílých krvinek na ochranu proti vpádu vetřelce), tedy co vařené jídlo, to leukocytóza, je nám jasné, že to musí být pro organismus velmi vysilující, stresující a zároveň to brání  jeho normálnímu fungování.

Příroda pro nás připravila potraviny a je velmi důležité je neznehodnotit dříve než je sníme. Syrové potraviny obsahují energii a životní sílu, a toto obojí jsou schopny nám předat. Nestojíme o vybičovanou energii z kávy nebo cukru, která končí únavou a někdy depresí.

Živá strava je ideální pro naše překyselená těla

Živá strava nám předá dostatek energie. Je také zásadotvorná, což je ideální pro naše překyselená těla. Přirozený způsob stravování – to znamená živé potraviny plné enzymů, sluneční i zemské energie i energie z použitých rostlin nás přivede ke zdraví, štíhlému tělu a vitalitě. Chceme-li být zdraví, musíme zdravě jíst a zdravě myslet. A nedovolme nikomu, aby nám říkal, že to není možné. Záleží jen na nás, zda to chceme zažít.

Každý si rozhodujeme, jak budeme žít a jak se budeme stravovat. Prožila jsem spoustu času v životních stylech, které devastují tělo i planetu Zemi. Před pár lety jsem našla mému srdci blízký životní styl, který umožní tělu vyčistit se, regenerovat a ozdravit. Také je šetrný ke zdrojům Země. Je to přirozená živá strava. Konzumace dostatku syrových, čerstvých potravin nás postupně dovede zpět k vnímání řádu Přírody. Tělo bude čím dál víc samo cítit, jakou potravinu právě potřebuje.

Syrová strava usnadní nastartování samoléčebného procesu

Nám doma změna stravování ve prospěch syrové stravy velmi pomohla. Moje časté téma při komunikaci s Přírodou, Planetou, je právě téma syrových potravin. Zajímá mě spousta podrobností. Několik úryvků na závěr zmíním.

Při běžné stravě člověk začíná být unavený, přestává být pružný, začínají ho zlobit různé choroby – prostě stárne. Pokud začneme do jídelníčku postupně zařazovat dostatek živé stravy, všechny nevhodné usazeniny se začnou rozpouštět, vyplavovat z těla a my umožníme tělu, aby začalo se samoléčícím mechanismem. Velmi zjednodušeně by se dalo říct, že univerzálním lékem na většinu nemocí je očista – detoxikace organismu.

Živá strava je jedním z pilířů, jak toho dosáhnout. Další z pilířů je dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, dostatečný spánek, klidná a radostná mysl. Neméně důležité je udržovat v čistotě a chodu i svůj energetický systém, to znamená čakry a meridiány. Na to existuje jedinečná metoda cviků Pěti Tibeťanů. Pro úplnost znovu připomenu, že sem patří i pochopení a vyčištění karmických záležitostí.

Jak je to s bílkovinami?

Rozhodneme-li se zařadit více syrových potravin, dřív nebo později se dostaneme k často kladené otázce: Jak je to s bílkovinami? Zelenina obsahuje všechny aminokyseliny, což jsou stavební kameny bílkovin, ze kterých si tělo svoje bílkoviny bez problémů vyrobí. Odpadá namáhavý proces, kdy tělo z masa, mléka, vajec musí složité bílkoviny napřed rozložit, protože jsou v tomto stavu pro tělo nepoužitelné a znovu si složit bílkoviny jaké potřebuje.

Při tomto procesu vzniká navíc spousta škodlivin (močovina, různé kyseliny, spousta chemikálií, antibiotik, které v mase a mléku jsou) a tělo je musí vyloučit. Pokud jíme nadbytek takových potravin, tělo nestíhá vylučovat a škodliviny se usazují ve žlučníku, v ledvinách, cévách, kloubech, tkáních.

Enzymy

Dalším důležitým tématem je otázka enzymů. Enzymy představují život v potravě. Pokud potraviny tepelně upravíme nad 45°C, enzymy zahynou. Pokud potraviny uvaříme, spolehlivě zničíme veškeré enzymy a zůstane nám mrtvá potravina. Tělo si na její trávení musí vystačit se svými vlastními enzymy a tak si svůj enzymatický potenciál rychle vyčerpává. Musí nahradit to, co lidé vařením, pečením, smažením, konzervováním, pasterizací zničí.

Odborník na enzymy dr. Edward Howell k tomu ve své knize „Enzymová výživa“ říká:

„Problém našeho enzymového potenciálu tak trochu připomíná náš bankovní účet, který se rychle vyčerpá, pokud na něj pravidelně neukládáme.

Délka života je nepřímo úměrná rychlosti, s jakou se vyčerpává enzymový potenciál organismu. Zvýšený příjem enzymů z potravy zpomaluje toto vyčerpávání.“

V syrových potravinách je dostatečné množství enzymů, které nám pomáhají s trávením potravy.

Chce-li člověk zlepšit svůj jídelníček a zařadit dostatečné množství syrových potravin, například alespoň 50% a více, je dobré si prostudovat některé informace, aby věděl, jaké průvodní jevy přináší detoxikace organismu. Je dobré vědět, jaké zkušenosti mají lidé, kteří se takto stravují dlouhodobě, třeba i desítky let. Možná neuškodí připomenout, které potraviny patří mezi nejškodlivější. Neustále se o tom mluví, doporučují to dokonce i lékaři. Jsou to však jen výkřiky do tmy, protože ani oni sami se tím v drtivé většině neřídí.

Škodlivé potraviny a vlivy

Mezi největší jedy patří nadměrné množství živočišných bílkovin, mléčné výrobky, pečivo, alkohol, nikotin, další jedy v průmyslově vyráběných potravinách, chemické léky, zloba, agrese, stres, elektrosmog.

Z toho logicky vyplývá, co je zapotřebí udělat pro to, aby člověk nemocné, unavené a mnohdy obézní tělo uvedl do rovnováhy a pevného zdraví.

Je to zařazení co nejvíce přirozených čerstvých potravin (ovoce a zeleniny) na úkor těch škodlivých, mrtvých. Výrazně omezit sůl, rafinovaný cukr zrušit. Jíst v klidu, důkladně žvýkat.

Ke zdraví nás tedy spolehlivě dovede detoxikace organismu a doplňování minerálních látek, které jsou ve veškeré zelenině a ovoci. Přidáme svižné procházky Přírodou, pobyt na slunci.

Cukry jsou nezbytným palivem pro buňky. Důležité však je, aby co největší procento přijímaných cukrů bylo k dispozici v jednoduché formě, v jaké se nachází v zelenině a hlavně v ovoci. Protože zpracování rafinovaného cukru znamená pro organismus velké zatížení navíc.

Mléko a maso

Mléko je silně zahleňující potravina. Pasterizací se v něm zničí enzymy a je z něj opět mrtvá hmota. Je kyselinotvorné, a aby tělo zneutralizovalo tyto kyseliny, potřebuje vápník. Nepřijímáme-li ho dostatek v organické podobě, tedy takové, kterou tělo dokáže využít, bere si vápník z kostí a dochází k řídnutí kostí. Na toto téma je spousta vědeckých studií, které dokazují, jak mléko propagované kvůli vápníku ve skutečnosti kosti odvápňuje.

Maso obsahuje velmi složité bílkoviny, kterou tělo nedokáže zpracovat. Musí je rozložit na aminokyseliny a k tomu je zapotřebí rozsáhlý trávicí proces, který tělu odebere spoustu energie. Při tom vznikají různé toxické kyseliny (např. močová, která se usazuje v tkáních a kloubech) a další jedy, antibiotika, kterými bylo zvíře ošetřeno. Živočišné bílkoviny jsou silně kyselinotvorné.

Jedním z dalších hlavních důvodů, proč jsme přestali jíst maso, byl důvod etický.

Ve skutečnosti je to tak, že zelenina obsahuje všechny aminokyseliny a z nich si tělo buduje, co je zapotřebí. Odpadají zdlouhavé procesy štěpení, trávení a nejsou při tom kvanta odpadu.

Zajímavé knihy

Zmíním úryvky z knihy Dr. Roberta S. Morse – Zázračná detoxikace:

„Chov zvířat na maso nás zdevastoval ekonomicky, ekologicky i duchovně. Pustošíme tisíce hektarů půdy kvůli pěstování obilí pro krmení dobytka a jiných zvířat. Vysoko proteinová strava obsahuje nadměrné množství adrenalinu, jenž u lidí, kteří ji konzumují, vyvolává agresi, hněv a choroby nadledvin.

Je načase přestat konzumovat toxické živočišné produkty, které dnes obsahují tolik toxických hormonů, antibiotik, chemikálií apod., že se staly časovanými bombami tikajícími v našich tělech.

Maso není ničím více než mrtvými či odumírajícími buňkami, které živoří v tratolišti sražené zahnívající krve. A tomu se říká zdravá výživa.“

„Konzumace zdravých, čerstvých a syrových potravin, jejichž chemické vlastnosti a energie nebyly změněny lidským zásahem, je zlatý klíč odemykající dveře do zdraví a vitality.“

„Naučte se odstraňovat příčiny, následky se odstraní s nimi.“

„Zdraví si musíte vydobýt. Žádná kouzelná pilulka neexistuje a nikdy nebude. Cožpak nějaká chemikálie může vyčistit, alkalizovat a regenerovat tkáně? Vaše tělo nesnese dřevěnou třísku, natož jedovaté chemikálie. Občas je potřeba, abychom změnili náš postoj k věcem. Někdy nám totiž zatarasí cestu životem“.

Jiným citátem chci upozornit na knihu Kurta Tepperweina – Pryč s kyselostí, která se zabývá kyselostí organismu:

„Většině „nemocí stáří“ je možné vyhnout se svědomitým a pravidelným odkyselováním organismu. Každý z nás tak může prožít stáří jako čas dobrého fyzického i duševního zdraví a přibývající moudrosti, tudíž jako nejhodnotnější období svého života“.

Všeobecně se dá vypozorovat, že konzumní styl života jde ruku v ruce s konzumním způsobem stravování. Člověk je jako ovce ze stáda, naletí každé reklamě na „skvělé“ potraviny, „zaručeně zdravé“ sýry, sušenky z darů Země, chemické léky na každou bolest a nepohodlí.

Pak se stane, že člověk objeví v některé oblasti alternativu a rozsvítí se mu. Začne se zajímat o zdravější stravování, vyloučí nejškodlivější potraviny, začne se zajímat o kvalitu jídla, bude se stravovat zdravěji. Časem ho to třeba přivede k přírodní stravě. Zjistí, že je důležité pobývat v Přírodě, chovat se k ní laskavě, otevře se jejím energiím. A čím vyšší vnitřní čistoty a vyladění dosáhne, tím vnímavější začíná být k dalším možnostem.

Úryvky z duchovní komunikace

Příroda: „… Je to hlavně důležité z hlediska toho, že díky živé stravě přijímáte velké množství původních energií Země, Slunce, rostlin… To nejen čistí vaše tělo, ale má to blahodárný vliv i na fungování dalších složek člověka. Každý sice není připravený nebo nemá odvahu se přeladit na takový způsob stravování, ale je dobré zdůrazňovat co nejvyšší podíl živých potravin ve stravě. Právě několik let stravování téměř výhradně živou stravou (přes 95%) umožnilo tvojí mámě, aby tu ještě mohla být ve fyzickém těle a dostaly se k ní informace o NDC. A aby mohla některé věci zpracovat. Víš, že sami lékaři kroutí hlavou nad tím, co všechno se jí podařilo přežít.“                   Děkuji                  

30. 3. 2011

_______________________________________________________________ 

Nejvyšší Přírodo, ještě dotaz – může být součástí mé další knížky o živé stravě téma bioenergie v potravě?

Příroda:  „Samozřejmě, to je velmi důležité. Je dobře, že se ve výživě posunujete dál i v syrové stravě. Je to přesně ten krok, na který jste připraveni, a který napomůže k dalšímu zlepšení zdraví a ještě vyšší vitalitě. Je pravda to, co jsi napsala ve druhém dílu, že jíst cokoliv, hlavně, že je to syrové, není ideální. Procházíte postupným vývojem nejen v životě, ale i ve stravování. Postupně se dopracováváte k větší jednoduchosti.

Obě Sluneční knihy jsou dobrým řešením pro ty méně odvážné, kteří chtějí vyměnit chutě na vařené za chutě na syrové. Až jejich chuťové buňky přivyknou, mohou volit jednodušší varianty. Jak občas z legrace říkáš – člověk uvyklý na vepřo – knedlo - zelo se hned nepřeorientuje na mrkev do ruky.

Nelam si s tím zbytečně hlavu. Ty inspirace, které k tobě přišly, a které jsi vložila do knih, mají své opodstatnění pro snadnější přechod ke stravě s mnohem větším podílem syrové zeleniny a ovoce. Další knihu můžeš pozvednout na vyšší stupínek. V jednoduchosti je opravdu síla. Je dobré, že jsi další směřování v syrové stravě naznačila ve druhém dílu. Také tvoje rozhodnutí nevytvářet další sladkosti chválím. Pro uspokojení abstinenčních příznaků po pečených zákuscích plných umělých tuků, rafinovaného cukru, bílé mouky a dalších případných chemikálií jsou sladkosti z oříšků a sušeného ovoce vhodné. Jsou ale velmi koncentrované a není na místě se jimi denně živit. Pravda je taková, že syrové ovoce a zelenina jsou pravými potravinami, vše ostatní jsou jen doplňky.

U jednodušších receptů je jednodušší příprava, zjednodušuje se trávení, vstřebávání. A je na to zapotřebí velmi málo času. V čistém těle se navíc zužitkuje každičká prospěšná látka.

Pro většinu lidí je děsivá už jen představa změny životosprávy. Nedovedou si představit přechod z vařené, pečené, smažené, konzervované, rafinované a pasterizované stravy na syrovou, tepelně neupravenou stravu. Ale vy co jste se na tuto cestu z jakéhokoliv důvodu s odvahou a kázní vydali, neustrňte u zlepšení zdraví a neusněte na vavřínech z toho, jak vám živá strava změnila život. I živá strava má svůj žebříček a vy můžete stoupat dál. Vaše částečně zdravější, čistější a vitálnější buňky se mohou dostat na ještě vyšší úroveň.

Není to v dnešní době úplně jednoduché, protože neexistuje úplně čistá potravina. I ty ekologicky pěstované zápasí se znečištěným ovzduším a ne ideální půdou. Navíc je člověk obklopený samou chemikálií ať ve svém domově, na svém oblečení, v tom co dýchá a ve spoustě dalších věcech.

Ale je velmi důležité a zodpovědné udělat pro svoje tělesné zdraví a vitalitu všechno, co udělat jde. Jste na dobré cestě.“                                                                                   Děkuji

20. 1. 2011

________________________________________________________________ 

Přírodo, prosím o odpověď. Jak je to s vyšší zásaditostí naší moče v poslední době? Podle lékařů je to ne zrovna bezpečný stav.

"Tady Příroda. Nemusíte se ničeho obávat. U vás dávno platí, že se nemůžete srovnávat s průměrnými výpočty a výsledky běžné populace. Výpočty ze vzorku „normální“ populace, to znamená nemocní, vychýlení, překyselení lidé, nemohou určovat průměr pro lidi na zcela jiné úrovni stravování a péče o energetický systém, pro lidi s vysokou životní a vitální bioenergií. Jejich fungování má už zcela odlišné parametry a nemohou se napasovat do stávajících medicínských tabulek.

Informace o tom, že kojenci živící se mateřským mlékem mají PH 8 – 8,5 je pravdivá. Z toho můžete vyvodit, že při čistém těle a při optimální až ideální stravě se PH moči zvyšuje. Nízké hodnoty PH, které některé medicínské kruhy uvádějí, už naopak znamenají velké nebezpečí pro zdraví člověka. Z překyseleného organismu se postupně vyvinou nemoci od těch lehčích až po ty nejtěžší. Překyselený organismus se vypěstuje z nevhodné stravy a stresujícího životního stylu.

Zatím patříte mezi málo lidí, kteří se svým životním stylem a vysokou životní bioenergií postupně dostávají k odlišnému fungování těla. Vaše těla se postupně blíží k fungování na vyšší energetické úrovni. Celý organismus ještě nemáte úplně dočištěný, vše se děje za pochodu. S nějakými tabulkami se však v žádném případě nesrovnávejte ani v tom případě, že jste v podstatě na začátku cesty."             Děkuji

22. 1. 2011

________________________________________________________________ 

Osobní karma: "Vše co v současnosti děláš, přispívá výše uvedenému zvyšování světla a čistoty na Planetě. Svojí životosprávou jsi sladěná s Přírodou, Sluncem, Planetou, neboť v živých potravinách jsou tyto původní čisté energie. Nasloucháním Přírodě a budováním Jedlé zahrady podle přírodního vzoru a ne podle většinových lidských představ se ladíš k vnímání Přírody ještě víc. 

Význam mají vaše občasné besedy o živé stravě, Pěti Tibeťanech a upozornění na informace Nové Duchovní Cesty. Jsou připravení lidé a je důležitá dostupnost informací na všech frontách.

V zápalu té vší práce nezapomínáš na kontakt s Přírodou a to velmi chválím. Příroda pomáhá udržovat nadhled a vnitřní vyrovnanost."                                                          Děkuji

_________________________________________________________ 

Příroda: Tvůj dotaz na to, co ty osobně máš udělat, je správný. Každý jeden z vás musí začít u sebe. Zlepšením svého zdraví, vitality, zvýšením své vnitřní čistoty a světelné energie.

Na úrovni svých frekvencí už vnímáš svoje zastoupení a svoje úkoly. Pro ostatní jsou čistým zdrojem informací články na Nové Duchovní Cestě. Základní informace o tom, jak začít, se opakují téměř v každém článku. Péče o hmotné tělo vhodnou stravou s dostatečně vysokým podílem syrových živých potravin s přirozenými energiemi, každodenní očista a harmonizace čaker a energetických drah a neustálá kontrola čistoty a etiky svých myšlenek, slov a činů. Jsou to základní pilíře. Je to prosté a dostupné pro každého člověka. Jen je z počátku zapotřebí určitá odvaha a kázeň. 

Je to konkrétní návod jak zlepšit kvalitu svého zdraví, vnitřní vyrovnanosti, celého života. Člověk nepotřebuje investovat spousty peněz do kurzů a seminářů, zasvěcení.

Kvalitu svého zdraví a života může začít zlepšovat hned teď, tam kde je a úplně sám. Dostupných informací na toto téma je dostatek.                                                                                          Děkuji

4. 3. 2011

______________________________________________________________

Další přirozené produkty Přírody 

Pokud člověk konzumuje syrovou stravu, postupně mu začnou vadit další věci. Přestane používat krémy na bázi ropných produktů, plné konzervačních látek a do popředí jeho zájmu se dostávají přirozené produkty. Jsou to například nerafinovaná, za studena lisovaná másla a oleje – bambucké máslo, kokosový olej, olej z cedrových oříšků, z makadamových, avokádový olej…

Na čištění zubů lze použít drcenou nimbovou kůru, večer kokosový olej. Já osobně si nejčastěji čistím zuby jen kartáčkem a vodou nebo celerovým řapíkem.

Postupně člověk přestává používat další pomůcky, jako jsou chemické čisticí prostředky, mýdla, nebo je nahrazuje přijatelnějšími alternativami. Čisté tělo, které už není přeplněné toxiny a odpady z živočišných produktů, nesmrdí, tudíž není zapotřebí tolik chemických přípravků na hygienu. A i ta malá část se dá postupem času nahradit přírodními.

Pěstování čistých potravin na zahradě

Budování zahrady pod vedením Přírody

Bydlíme na venkově, máme zahradu a tak si přes léto pěstujeme ovoce a zeleninu bez postřiků a chemických hnojiv. Poslední roky nás stále víc láká žít v ještě odlehlejším místě, někde mimo vesnici a tam si vybudovat pod vedením Přírody Jedlou zahradu. Takový život jistě není snem většího počtu lidí. My jsme s manželem původem přírodní andělé a tak nás to do klidné Přírody táhne. Dříve jsme všechna naše rozhodnutí a nápady řešili rozumově a ovlivňovali myšlením. Teď na NDC co nejvíce komunikuji s Přírodou, Planetou a jinými Světelnými silami, aby naše směřování v životě bylo optimální a co nejčistší.

Uvedu pro příklad jednu z komunikací.

________________________________________________________________ 

Přírodo, prosím o odpověď:

Uvažujeme o koupi ovocného sadu u ………, na ………….pasekách. Jak je to tam s vodou, spodními prameny a je-li tam čisté místo, kde by se dal postavit domek.

"Tady Příroda. Ptáš se na konkrétní místo. Vody je v této oblasti dostatek. Jsou tam spodní prameny, je tam pitná voda. Pozemek je zespodu protkaný. Tvoje obavy z toho, zda je v těchto místech vhodné postavit, jsou zbytečné. Člověku na NDC je jasné, že je nutné pozemek očistit od temných vlivů, jinak tzv. GPZ, různé zlomy, spodní prameny na něj nemají téměř žádný vliv. Jinak je tomu ale u ostatní populace. Tam je důležité se těmto místům pro trvalé bydlení vyhnout. Na pozemku existuje také poměrně čisté místo. Je to ve středu pozemku směrem k okraji poblíž vedlejšího sadu. Povedu ti ruku, zakreslíš to. Pro vás je důležité, jakou energii místo vyzařuje a ta je velice pozitivní. Energie stéká z vyššího kopce za pozemkem kopcem dolů. Je dobré v takovém místě žít. Na pozemku je dostatek slunečního svitu, dostatek vody a dobrá energie. Při troše píle se dá ze sadu – což je v podstatě monokultura, tudíž pro Přírodu nepřirozený stav, vytvořit malý přírodní ráj. Musí se ale vycházet z potřeb Přírody, důsledně jí naslouchat a ne prosazovat svoje představy. Je potřeba monokulturu postupně zrušit a sama Příroda vás povede k vytvoření místa, kde se mohou dokonale uplatnit přírodní zákonitosti a kde se bude dařit i přírodním bytostem. Vytvoříte zahradu, která bude zrcadlem vašeho vztahu k Přírodě. Budete žít s Přírodou, ne proti ní. Většina lidských zahrad vychází z lidských představ o tom jak má zahrada vypadat. Kdo naslouchá Přírodě – s minimem práce dosáhne maximálních výsledků.

Je pravdivé rčení: „Pokud žiješ v souladu s Přírodou, nikdy nebudeš chudý. Pokud žiješ podle mínění lidí, nikdy nebudeš bohatý.“

Převedete-li slova i do materiálního hlediska, které od zahrady očekáváte, nasloucháním Přírodě se dá vybudovat Jedlá zahrada, která vás bude po větší část roku zásobovat jídlem. Využíváním přírodních zákonitostí budete schopni zajistit prospěch rostlin a živočichů na pozemku, prospěch svůj a to znamená, že to bude ku prospěchu celé Přírodě.

Trošku jsme rozšířili téma o vodě a zónách Země. Vím, že to jsou teď věci, o které se zajímáš, zkoumáš je, nasloucháš impulzům Přírody, takže každá další taková inspirace ti bude sloužit. Tvoje zkušenosti pak mohou posloužit dalším lidem toužícím vracet Přírodě její pravou tvář."                                Děkuji

________________________________________________________________ 

Chceme si na zahradě pěstovat rostliny přirozeným způsobem, bez chemikálií.

Lidstvo je při používání chemie v zemědělství naprosto krátkozraké. Jakoby nikomu nedocházelo, že jedy v půdě vydrží desítky let a neustále se přidávají a přidávají další. Když jsme před lety při procházce Přírodou viděli obilné pole posypané jedem na krysy (v tom roce byl velký výskyt myší), vyloučili jsme obilí ze své stravy. Na počátku našeho vitariánského období jsme čas od času nějaké obilí použili, třeba na klíčení, dnes už nepoužíváme ani to. Není to nutné. Máme dostatek jiných lehčeji stravitelných potravin.

Tepelně zpracované obilí je velmi zatěžující pro trávicí systém. Pečivo – to jsou těžko stravitelné, kyselinotvorné škroby, které zbytečně zahleňují organismus.

Ještě bych zmínila příběh přítelkyně. Má zahrádku v zahrádkářské kolonii. Nepoužívá chemikálie, vše pěstuje přírodním způsobem. Je trnem v oku okolním zahrádkářům, kteří jí vnucují svoje jedovaté postřiky na cokoliv, pomlouvají ji. Přitom by zasloužila pochvalu za to, že udržuje malý kousek čisté Přírody. Jaký paradox!

Přirozené potraviny

Závěrem ještě velmi stručně shrnu přirozené potraviny. 

OVOCE

Voňavé, chutné, lehce a rychle stravitelné plody se musí konzumovat samostatně, právě pro rychlost, s jakou se stráví. Ovoce je velmi vhodné pro dopoledne, kdy je tělo ve vylučovací fázi. Napomáhá čistícímu a vylučovacímu procesu a nezatěžuje tělo. Na pití jsou vhodné ovocné šťávy, voda převařená a vychlazená na tělesnou teplotu s citrónem, zázvorový nápoj, šípkový výluh za studena… Ovocný cukr zásobuje tělo i mozek energií okamžitě.

ZELENINA

Je dobré si uvědomit některé zásady, nebo to v čem se shodují lidé, kteří se syrovou stravou živí dlouhodobě – i 30 let a více. 

Většina zdůrazňuje příjem dostatku zelených rostlin. Například salát, polníček, mangold, špenát, vojtěška, brokolice, roketa, řeřicha, petržel, celer řapík, naklíčená semena či naklíčené luštěniny… Do zelených rostlin počítáme i plané byliny jako pampeliška, kostival, lebeda, mladé výhonky kopřiv, hluchavky, bršlice kozí noha, sedmikráska…

Všechny tyto rostliny obsahují velké množství chlorofylu. Ten má podobné složení jako hemoglobin – krevní barvivo. Chlorofyl pomáhá krevním buňkám přenášet kyslík, odstraňuje z těla těžké kovy, hleny, dokáže rozkládat i vápníkové kameny. 

Zelená listová zelenina je bohatá na minerály – vápník, hořčík, železo a další. Obsahuje stopové prvky, celou řadu vitamínů – C, B, enzymy. V zelenině se nacházejí všechny aminokyseliny – stavební kameny bílkovin, ze kterých si naše tělo vytvoří potřebné bílkoviny. 

Jak zelenina, tak zelené šťávy jsou silně zásadotvorné a pomáhají překyselenému organismu dosáhnout optimálního pH a poté ho i udržovat.

NAKLÍČENÁ SEMENA A OŘECHY

Naklíčená semena a ořechy obsahují velké množství živin, jsou plná enzymů, vitamínů a minerálů. Jsou zásaditá, nabita energií, kterou nám předávají.

Nenaklíčená semena a ořechy používáme jen jako doplněk stravy, tedy by se neměla konzumovat ve velkých množstvích.

Další zajímavé knihy

Ještě upozorním na zajímavé knihy Helmuta Wandmakera. Jednou z nich je kniha „Nejzdravější výživa“. 

Citáty z knihy:

„Zdraví se nedá koupit v lahvi. Zdraví se získává pouze uvědomělým zdravým životem“. 

„Z ovoce získáváme 90% energie při pouze 10% ztrátě zažíváním.

Ze zeleniny pak jen 70% energie při 30% zažívací ztrátě.

Zisk z masa činí pouze 30%, ale ztráta je 70%!“       str. 23 

Knih o tematice syrových potravin vyšlo už v češtině dostatek. Ještě zmíním dr. Normana Walkera. Autor se celý život zabýval tématikou syrové stravy. Ač v mládí vážně nemocný, syrovou stravou se vyléčil a dožil se téměř stovky let (v mnoha pramenech se uvádí dokonce 116 let). Následující jeho knihy se dají stáhnout i na internetu:

Omládněte

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

Zdraví a salát

Tlusté střevo bez zácpy

Zářící zdraví

Živá strava je krásná na pohled

                  

                 
Živá strava je krásná na pohled, voní, uspokojí chuťové buňky (až se zregenerují, překvapí nás vnímáním jemných odstínů chutí), dodá velké množství energie, lehce se stráví a bez problémů vyloučí. Udržuje tělo zdravé a vitální. Co víc si přát!

 

Čím začít úsilí o změnu stravy?

Přírodo, prosím o odpověď. Čím má začít zájemce o zlepšení své životosprávy? (Duchovní komunikace z 16. 4. 2011): 

Příroda: „Opravdu vážný zájemce si musí v první řadě srovnat myšlenky. Dobrovolné změny, které touží podniknout, musí začít změnou jeho myšlenkových pochodů, pochopením, že některé situace a věci, které mu mohly měsíce i léta sloužit, najednou sloužit přestávají. Musí si uvědomit nutnost změny. Pokud si člověk uvědomí, že přišel čas ke změně životosprávy, nejdůležitější je pochopit, že živá lidská buňka potřebuje dokonalé palivo, aby prosperovala. A dokonalé palivo může být jen z dokonalých plodů Přírody v přirozené formě. Pochopením toho člověk dospěl k důležité pravdě.

Dál už je to na jeho odvaze, úsilí a kázni, do jaké úrovně je ochoten jít. Jakmile člověk systém přirozeného stravování přijme za své, stává se jídlo běžnou potřebou a odpadá úsilí. Člověk ví, že tak je to správně. Odměnou je zdravé tělo a dostatek vitality.“

Další odkazy 

Pro zájemce o hlubší studium problematiky živé stravy uvádím následující odkazy na videa související s živou stravou:

http://www.opravdovezdravi.cz/2011/02/skutecna-podstata-zdravi-video/
http://www.freshness.cz/video/jsme-zpracovani-lide
http://www.freshness.cz/video/na-jidle-zalezi-trailer
http://www.freshness.cz/page/filmy-o-vyzive  - fakta o potravinách 

 

© Věra Talandová, duben 2011

    www.novaduchovnicesta.cz

Anketa

Byl pro Vás tento text přínosem? Ohodnoťte prosím známkou od 1 (nejlepší) do 5 (nejhorší).

Celkový počet hlasů: 356

Diskusní téma: 42B. Přirozená živá strava

Datum 19.04.2011

Vložil Radomír Sůva

Titulek Dotaz

Paní Věro,
mám Vaši první knihu "Sluneční živá strava", která mne oslovila a jen mohu potvrdit Vaše sdělení z mnoha dalších tohoto článku, že, byť jsem letitý vegetarián, přejít naráz jen na syrovou stravu nelze, chce to čas, rozhodně však aspoň dosáhnout poměru 1:1 (syrová:tepelně zpracované).
S poukázáním na předchozí článek Jiřího Nováka o temných obalech i na "biopotravinách" mám k Vám dotaz: ve Vaší knížce uvádíte i prodejny se zaručeně správnými produkty; na druhou stranu uvádí J.N. v předchozím článku nejistotu vždy opravdu plně pravotočivých produktů zeleniny, ovoce, semen atp. ve speciálních bioprodejnách. Jak se v tomto spolehlivě vyznat?
Já si na svém skromné pozemku, který jsem si vypiplal zcela bez chemie, jen zlepšováním po dobu skoro 20 let humusem z produktů "čistých" (=popel ze dřeva, posekaná tráva i s plevelem, různorodá, listí, zbytky šlupek a odkroje čištěné zeleniny, atp.) organických zbytků po 2 letech "tvorby spolu s trochou zeminy a přehozením" na opravdu čistou humozní půdu s vlastními produkty, které ve výšce 620 m n/m jsem schopen si zajistit, avšak nutně se musím doplňovat produkty kupovanými, byť i suším byliny, jablka-křížaly, giogant kedlubny v zemním sklepě atp. Prosím o sdělení Vašich znalostí i z tohoto již konečného praktického pohledu! Děkuji!

_________________________________________________________________

Datum 20.04.2011

Vložil Věra Talandová

Titulek Re: Dotaz

Pane Radomíre,
reklamy v knize si dodalo samo nakladatelství, ani jsem nevěděla jaké budou. Jen jsem souhlasila s Lifefoodem, kde si občas objednávám v kvalitě pěstované bez chemie a ve větších 1kg baleních, například len, sezam, slunečnicová semínka, pohanku, rozinky, kakao z nepražených čokoládových bobů, agávový sirup lisovaný za studena... V té době jsme neměli ponětí o tom, že by sama značka bio mohla nějak škodit. Prostě jsme se snažili, aby alespoň větší část toho co dokupujeme, byla pěstovaná bez chemie. Pochopili jsme až později, že to také byla jedna z věcí, která nás stahovala dolů, i když asi ne tolik jako reiki, nějaká další zasvěcení nebo různé semináře. Jsem vděčná za to, že to všechno už u nás patří minulosti, že i značka bio mohla být očištěná.
Snažíme se co nejvíc si vypěstovat svoje ovoce a zeleninu bez chemie, ale přes zimu hodně věcí dokupujeme.
Postupně se snažíme do zahrady vracet původní staré odrůdy stromů, keřů a zeleniny. Letos jsem například dostala od kamarádky semínka divokých rajčat - žlutá i červená. Je to divoký druh, který je podle zkušeností ostatních docela odolný plísni a velmi chutný. Sazeničkám se daří a na příští sezónu jsem ochotná se o semínka rozdělit.
Pokud máte zahradu ve větší nadmořské výšce, tak by pro Vás mohla být inspirací kniha Sepp Holzer - Zahrada k nakousnutí. Je to o pěstování přírodním způsobem v nadmořské výšce přes 1000 m až do 1500m. Využitím přírodních zákonitostí se i v takové výšce dají pěstovat teplomilné rostliny. Možná tuto knihu znáte.
Ještě jednu malou praktickou zkušenost. Na podzim vždy vyseju na větší plochu polníček a ozimý salát. Hned jak sleze sníh, je na zahradě k dispozici. Takže prakticky jsou to první velmi rané zeleniny. K tomu různé druhy zelených cibulí, pod stromy medvědí česnek. Teď už je samozřejmě mnoho planých bylin, ale polníčku je stále ještě dostatek. Vždycky nechám pár rostlin vykvést a na podzim je vždy jen vytřepu v okolí. Ne do řádků, ale na plochu. Také jsou v zimě když moc nemrzne a na jaře k dispozici topinambury.
Teď je právě vhodná doba na to rozmixovat si hrst nějakých zelenin, bylin, kopřiv, vršků hluchavek.. a popíjet zelený nápoj.

________________________________________________________________
Datum 20.04.2011

Vložil RADOMÍR SŮVA

Titulek Re: Re: Dotaz

Děkuji, odpověď mne uspokojila. Právě kvůli výšce mám svůj skleník pro rajčata a první ředkvičky, trávník je plný květinek, zase začnu sušit chudobky, pak květ bezinek, mám svoje kopřivy, mátu, řepík, šalvěj, venku pak jitrocel atd. Ano i já v zimě mám potřebu dokupovat, a proto sdělení J.N. o očištění nánosů mne potěšilo. Já stejně ta oddělení bio v obchodech jem pomíjel, právě z nedůvěry, zda neklamou. Ale ty suché plody určitě ve specielních natur- prodejnách budou v pořádku. Shodneme se jednoznačně, že co mohu sám si vypěstovat, je to nejspolehlivější a ostatní doplňovat právě v rámci dnes Vámi podané informace. Děkuji.!

________________________________________________________________

Datum 20.04.2011

Vložil iveta

Titulek dekuji

moc krasne a pravdive velice dekuji ach me jen ta zahrada schazi ale i tak jsem na tuto stravu přešla a dela mi to velice dobře jen mam takovy dotaz tělo se mi krasně pročistilo citim se baječně ale rohodilo mi to menstruačni cyklus je to možne tou zmněnou je mi čtyčicet pět neberu žadne leky nic mě neboli a lekař nevi co se mnou je tak jen mě to napadlo dekuji

________________________________________________________________

Datum 21.04.2011

Vložil Věra Talandová

Titulek Re: dekuji

V čistém těle některé věci prostě fungují trochu jinak než je běžná norma. Na toto téma je zajímavá kapitola v knize Syrová strava -. Leslie a Susannah Kenton, začíná stranou 130- Jen pro ženy. Jsou tam odkazy i na nějaké studie v tomto směru.

________________________________________________________________

Datum 21.04.2011

Vložil Tomáš Havel

Titulek Vlastní zkušenosti s nakupováním potravin

Prvně bych rád autorce pochválil velice zajímavý článek plný užitečných rad a informací.
Po přečtní 1.dílu Živé sluneční stravy jsem si zkusil z Lifefoodu objednat nějaké potraviny a otestovat je na přítomné bioenergie. Musím potvrdit, že mi hodně z nich vychází z převahou těch pravotočivých (sušené ovoce, zelenina, oříšky), ale například bio olivový olej mi vycházel jednoznačně s převahou levotočivých bioenergií.
Škoda, že majitelé firmy nejsou na NDC a potraviny si sami netestují, to by pak byla nádhera u takové firmy nakupovat.
Olivový olej s převahou pravotočivých energií jsem nakonec objevil u Alberta v řadě Albert Quality. V téhle řadě mají i užasně chutnající Kešu oříšky, které mi v cca 95% vycházeli pravotočivé.
Zřejmě se mi potvrdil v minulém článku panem Novákem uvedený fakt , že jednoduché složitými postupy neupravované potraviny, obsahují mnohem časteji převahu pravotočivých energií na rozdíl od již více upravovaných potravin jako je třeba za studena lisovaný olivoý olej. Čím složitěji zpracovávaná potravina, tím je složitější najít její verzí s převažujícími pravotočivými energiemi.
Dále je také dobré testovat každé zakoupené balení, neb občas se mi stalo, že i obvykle "pravotočivá" potravina byla někdy "levotočivá".
Omluvám se za uvádění názvů firem, ale příjde mi dobré sdílet s ostatními, co my vyšlo při testování a bez názvů firem by to jaksi nedávalo smysl.

________________________________________________________________
Záznamy: 1 - 6 ze 6

Diskuse uzavřena 27.4.2011