Jiří Novák                                                               Vloženo 16.4.2010

23. Optimální stravování z pohledu bioenergií II

                                                                  

_________________________________________________________________________

Ve výživě potřebujeme především organickou formu potravin, která pochází z rostlin a plodů. Přírodou nejsme předurčeni jako masožravci a navíc masitá strava nám škodí. Protože máme dostatek rostlinné stravy, jak potom můžeme ospravedlnit zabíjení zvířat? Údajný nedostatek bílkovin a domnělá degenerace mozku vegetariánů – to jsou pouhé pověry, které nemají reálný podklad. Přechod na vegetariánskou plnohodnotnou stravu pomáhá zdravotně i duchovně – postupné zlepšení tělesného a duševního stavu, zjemnění duchovního mimosmyslového vnímání, přesnější vnímání bioenergií, rozšíření možností telepatické komunikace. Všechny látky a drogy obsahující levotočivé bioenergie mohou krátkodobě člověku pomoci, posunout jej do vyšší hladiny vědomí, zvýšit hladinu jeho energie, zvednout dobrou náladu, povzbudit špatně fungující srdce. Dlouhodobé používání takových látek však vede k postupné degeneraci člověka, k duchovnímu, etickému a morálnímu úpadku.

_________________________________________________________________________________________

Člověk ve výživě potřebuje organickou formu potravin

    V předchozím pokračování 22. Optimální stravování z pohledu bioenergií I  jsem vysvětlil, že člověk potřebuje, aby co nejvíce složek jeho potravy pocházelo z rostlin a plodů a mělo čistou organickou formu. Aby taková potrava s sebou přinášela co nejvyšší procento původních pravotočivých bioenergií Přírody, což nejlépe zaručuje syrová strava. A aby přijímaná potrava byla co nejméně zatížena špinavou bioenergií nevhodných technologických procesů. Uvedl jsem svůj názor, že právě tato změna může zastavit pokračující duchovní úpadek lidstva jako celku. A naopak dokáže výrazně přispět k tomu, aby se lidé začali v hromadném měřítku duchovně probouzet. Aby začali respektovat duchovní pozadí světa a náznaky, které z něj přicházejí.

    Pouhé informace k duchovnímu probuzení a uvedení člověka na duchovní cestu nestačí. Po základních informacích musí následovat rozhodnutí pracovat na své vnitřní změně. Změna stravy k vyšší kvalitě je tím nejlepším začátkem. Mnohem lépe fungujícím než návštěvy desítek seminářů, než čtení stohů jakýchkoliv konspiračních textů. Dnes budeme pokračovat v dalších důležitých informacích o výživě a stravě, které se již do předchozího pokračování nevešly.

Naše právo zabíjet?

    Zabíjíme jinou bytost, abychom se mohli najíst. Máme na to právo? Jsme vůbec masožravci nebo nejsme? Pamplona Roger (Vychutnej život – Kniha o zdravé výživě, str. 126) i Christian Opitz (Výživa pro člověka a Zemi, str. 26 a 68) podrobně rozebírají, že člověk je z anatomického a fyziologického hlediska vegetariánem, který však má velkou schopnost přizpůsobit se i smíšené stravě. Za dlouhé tisíce let jsme si zvykli na konzumaci masa, i když máme k dispozici dostatek jiných potravinových zdrojů. A přestože je to v dnešním světě velmi neekonomické.

    Je totiž odhadnuto, že na jedno masité jídlo je potřeba stejné množství přírodních zdrojů jako na 15 plnohodnotných vegetariánských pokrmů. Navíc, jak uvádí Christian Opitz (str. 26), „zabíjet zvířata, kuchat je, pojídat jejich syrové vnitřnosti a syrové maso je pro nás lidi velmi odpudivé. Trhat a jíst syrové ovoce a zeleninu je oproti tomu příjemné a přirozené... Nejsme-li tedy Přírodou předurčeni být masožravci, a když dokonce masitá strava značně škodí našemu zdraví, máme-li k dispozici mnohem více rostlinné stravy, než potřebujeme, jak potom můžeme ospravedlňovat zabíjení zvířat?“

    Zabíjet zvířata a živit se jimi znamená pro člověka překročení přírodních zákonů, které musí draze platit svým tělesným i duševním zdravím. Každé takové zabití nebo objednání zabití pro naši potřebu nás uvádí do duchovního konfliktu s Přírodou. Snižuje to naši duchovní čistotu, zatěžuje to náš duchovní vývoj.

Můj postupný přechod k vegetariánství

    Když jsem po roce 2000 pochopil škodlivost konzumace masa, okamžitě jsem přestal jíst červené maso. Další rok jsem přestal jíst kuřata a krůty a zůstal už jen tradiční kapr na Vánoce. Jeho zabití jsem objednával přímo u kádě a myslel jsem si, že teď už nejsem vrah toho kapra - udělal to přece někdo jiný. Že takto jsem svůj vnitřní konflikt týkající se zabití kapra vyřešil. Později jsem však pochopil, že to je stejné – zabít nebo dát zabít. Příští rok jsem dostal nový nápad, jak se vyhnout zabití. Koupil jsem půlku již mrtvého kapra v rybárně. Následně mi však došlo, že ten kapr byl zabit pro mne, že se z toho ani touto fintou nevyvléknu. Opět jsem měl nepříjemný pocit. Pochopil jsem, že tuto záležitost mohu jednou provždy vyřešit jen jediným způsobem. A tak jsem se po Vánocích 2003 stal vegetariánem a od té doby už maso nejím. A podobné problémy, jak zabít nebo nechat zabít, mne již vnitřně netrápí. Další rok na Vánoce jsem již měl smažený celer a cuketu. Rozhodně svého kroku nelituji. Po přechodu na vegetariánství se cítím mladší a zdravější. Pokud jde o přiložený obrázek, nejsem jeho autorem. Jde ve skutečnosti o magnet na lednici prodávaný na našem trhu.

 

               

 

Rozdíly mezi konzumací masa, bylin a plodů

    Ti, co nejvíce holdují masu, oponují tím, že rostliny přece také zabíjíme. To však není zdaleka totéž. Jíme-li plody, pak jíme dary Přírody, které jsou stvořeny k jídlu a k rozmnožování rostliny. Zeleninu sklízíme v době zralosti, kdy by rostlina v přirozeném rytmu stejně zahynula. Sklízení listů urychluje růst nových a rostlina se znovu a znovu přirozeně omlazuje. Nesklízí-li se pravidelně tráva a rostlinné porosty, výsledkem jsou nevzhledné zasychající plochy se starým porostem.

    Utrhnutí zralého ovoce, sklizení zralé zeleniny nebo odebrání salátového listu tedy rozhodně není totéž jako zabití zvířete. Zkuste prožít atmosféru uvnitř ovocného sadu, kde je možné si utrhnout ovoce. A pak si na sobě vyzkoušejte atmosféru jatek, kde jsou stresovaná zvířata hnána na porážku. A pokud byste náhodou necítili rozdíl, vezměte s sebou malé děti, které jsou velmi vnímavé. Ony vám zřetelně naznačí, co je příjemné a vhodné a co je zcela nevhodné a nepřiměřené.

Rizika vegetariánství – údajný nedostatek bílkovin?

    Která další tvrzení patří mezi největší hity antivegetariánů? První z nich je, že vegetariáni jsou prý slabí, neduživí, pomalí. Že vyloučení konzumace masa vede k vážnému nedostatku bílkovin a k nemocem z nedostatku bílkovin. Jaká je skutečnost? Nové poznatky naznačují, že člověk maso vůbec nepotřebuje. Příklady ze zvířecí říše jsou jasné. „Největší a nejsilnější zvířata na Zemi, jako sloni, hroši, a nosorožci budují svá impozantní těla výhradně rostlinnou stravou… Dorostlá gorila je asi 30krát silnější než dospělý muž… živí se ovocem, listy a travou“, viz Christian Opitz (str. 70). A žádné z těchto zvířat přitom netrpí nedostatkem bílkovin.

    Nestačí-li tyto příklady, uvedu ještě několik vrcholných výkonů sportovců vegetariánů z minulosti uvedených v téže knize, str. 71. Paavo Nurmi, nejúspěšnější běžec na dlouhých tratích všech dob, devět zlatých olympijských medailí, vegetarián. Carl Lewis, nejlepší světový sprintér v 90. letech, osm olympijských medailí, v roce 1990 přešel na veganskou stravu. Andreas Cahling, vegetarián, mistr světa v kulturistice v roce 1980. Edwin Moses, po 10 let vítězil v běhu na 400 metrů překážek, vegetarián. Dave Scott, vyhrál triatlon „železného muže“ na Havaji, vegetarián. A tak dále. Na základě těchto příkladů je zřejmé, že i vegetariáni mohou být mimořádně silní, rychlí a vytrvalí.

    Existují vůbec nějaké nemoci z nedostatku bílkovin? „Jediná nemoc z nedostatku bílkovin, kterou zná medicína, se nazývá Kwashiokor. V civilizovaných zemích se vůbec nevyskytuje, zjištěna byla výhradně v oblastech, kde panuje všeobecná podvýživa. Naproti tomu mnoho lidí v západním světě, kteří jsou překrmováni bílkovinami, trpí nemocemi vyvolanými přebytkem bílkovin“ – viz Christian Opitz (str. 70). Problémem tedy není údajný nedostatek bílkovin při vynechání masa. Naopak problémem se stává to, jak zabránit nemocem lidí pojídajících maso a konzumujících přebytek bílkovin. Pro vegetariána se zdraví stává normálním stavem. Zatímco pro většinu lidí trvale konzumujících maso je zdraví zázrakem.

Rizika vegetariánství – údajná degenerace mozku?

    Další tvrzení odpůrců vegetariánství říká, že vegetariánům prý postupně zdegeneruje mozek a ztratí inteligenci. Protože v rostlinné stravě nedostávají dostatek mastných omega kyselin, které jsou pro výživu mozku a nervů nezbytné. A které lze podle nich získat pouze z ryb. Jaká je skutečnost? Mastné omega kyseliny se nacházejí ve více druzích ořechů a ve výrobcích z nich, např. ořechové oleje nebo běžně dostupné ořechové máslo. Zdrojem jsou i lněná semínka, sezamová semena a podobně. Dále pšeničné i ovesné klíčky, sojové boby, sojové oleje i další druhy rostlinných olejů, viz Jean Carper (Stop Ageing Now, str. 188, podle materiálů U.S.Department of Agriculture). Nemusíme tedy nutně jíst rybí tuk. Stačí jen vhodná skladba vegetariánských potravin.

    Mnoho významných myslitelů minulosti, vegetariánů, přece prokázalo dostatek inteligence. A navíc schopnost nových neotřelých myšlenek. Právě takových, které dokázaly v minulosti pohnout vývojem lidstva. Další pak byli významnými spisovateli, hudebními skladateli, velikány vědy. Vegetariány v dávné minulosti byli mimo jiné Sokrates, Platón, Aristoteles, Hippokrates, Pythagoras, Thales, Seneca, Leonardo da Vinci, Hegel, Tolstoj, Shaw, Newton, Edison, Einstein a další. Tyto příklady rozhodně vyvracejí jakékoliv pochybnosti o intelektuální výkonnosti vegetariánů, o jejich tvůrčí i vědecké síle.

Člověk nepotřebuje jíst maso

    Závěr je tedy následující. Je již dostatečně prokázáno, že vegetarián dokáže plně pokrýt svoji potřebu bílkovin i mastných omega kyselin při požívání dostatečně různorodé stravy. Člověk nepotřebuje jíst maso a živočišné produkty, ani maso drůbeže a ryb. Za dlouhé tisíce let si však na ně zvykl a proto se doporučuje odvykat postupně a nenásilně. Třeba i v průběhu několika měsíců nebo let, než dokáže maso ze svého jídelníčku zcela vyloučit. A hlavně než si dokáže vytvořit optimálně složenou rostlinnou stravu.

    Jak uvádí Pamplona Roger (str. 172), „pokud se masa zřeknete naráz, může se dostavit pocit slabosti. Tento pocit je způsoben tím, že maso obsahuje látky obdobného chemického složení a účinků jako kofein (vyvolávají umělou stimulaci). Pokud se maso někdy přirovnává k droze, pak je to z toho důvodu, že maso také vyvolává návyk a závislost. Když ho přestaneme jíst, vyvolává určitý syndrom abstinence. Maso tedy musíme určitými potravinami nahrazovat pozvolna - aby naše tělo mělo možnost se této změně přizpůsobit.“

    Já jsem se rozhodl ze dne na den definitivně přestat jíst maso všech savců – vepřové, hovězí, králičí, zvěřinu. A nevnímal jsem žádné nepříznivé náznaky. Asi po roce jsem vynechal kuřata a později z etických důvodů ryby. Někteří lidé se dokázali zříci masa naráz a okamžitě. A neměli žádné problémy. Je to pak i otázka vůle a dostatečně silné motivace. A také tvořivosti a fantazie při sestavování nového jídelníčku bez masa, při nákupu a přípravě jídel.

Vegetariánská plnohodnotná strava

    Každý, kdo chce přejít na vegetariánskou stravu, by si však měl uvědomit následující. Vegetariánství není o tom, že pouze vyhodíte maso z talíře a jinak si ponecháte dosavadní způsob stravování. V roce 1994 jsem potkal dvojici mladých vegetariánů a nebyli tehdy pro mne dobrým příkladem, protože nevypadali zdravě. Sám jsem v té době ještě nebyl vegetariánem a dost možná mne to na čas i odradilo od úvah na téma vegetariánství. Až později jsem pochopil, o čem tehdy vlastně mluvili. Oni dva byli především makrobiotici. A po určitá období v roce zcela vynechávali syrová jídla. A tak jim zůstaly knedlíky, omáčky, vařené, dušené, neslané, nemastné.

    Vegetariánská plnohodnotná strava je přece něco úplně jiného. Měla by pravidelně obsahovat pět základních druhů vegetariánských zdrojů - ovoce, zeleninu, luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy a semena. A dále v rozumné míře i mléčné výrobky a vajíčka. Na tom se shodlo více badatelů. Christian Opitz doporučuje, aby podíl syrové stravy představoval alespoň polovinu celkového množství jídla. Snažit se jíst nejen syrové ovoce a zeleninu. Ale i část obilí by měla být používána v tepelně nezpracované formě – jako műsli z čerstvého zrní nebo z naklíčených obilných zrn. Výhodou tohoto stravování je jednoduchost a snadná realizovatelnost. Na rozdíl od všemožných složitých koncepcí výživy, které jsou mnoha knihami doporučovány.

    Ano, můžete mít svůj oblíbený smažený květák. Ale dejte si zároveň k tomu jídlu i část květáku nebo jinou zeleninu v syrovém stavu. Zmenšujte postupně množství vařených jídel a zvyšujte naopak podíl syrových zeleninových a ovocných salátů a příloh. Přejít rázem na převážně syrovou stravu mnozí nezvládají. Jejich žaludek a zažívací ústrojí zvyklé na uvařená měkká jídla s minimálním množstvím vlákniny, to neunesou. Proto je vhodné podíl syrové stravy zvyšovat postupně. Důležité je však také vyhýbat se přejídání a navíc pít denně dostatek čisté vody.

Veganská strava a syrová strava

    Člověk vegetarián tedy zařazuje do své stravy v omezené míře i mléko, vejce a mléčné výrobky - sýry, jogurty, tvarohy. Pokud však má v úmyslu udělat další krok, zcela se vzdá všech živočišných produktů a stává se veganem. Třetím posledním stupněm je syrová strava. Jak píše Christian Opitz (str. 119): „Nejpřirozenější a nejdokonalejší výživu tvoří syrová strava: ovoce, zelenina, semena všeho druhu, klíčky s přídavkem bylin, koření, oleje lisované za studena a med. Při vážnějších onemocněních je jedině syrová strava ideální léčivou stravou“. Takže syrová strava má ve srovnání s veganskou stravou ještě navíc med, který vegani jako produkt jiných forem života vylučují.

Výsledky přechodu na vegetariánství

    Výsledky vegetariánského způsobu stravování hodnotí Christian Opitz (str. 117) následujícími slovy. „Ten, kdo se rozhodne přestoupit z konvenčního na plnohodnotné stravování, zažije zřetelné zlepšení tělesného a duševního stavu a v mnoha případech i značné duševní ulehčení, neboť zmizí destruktivní energie z masité stravy a svědomí se osvobodí od těžké zátěže kvůli zabitým zvířatům. Plnohodnotnou výživou je možno i předcházet těžkým chorobám vyvolaným stravováním. K vyléčení těchto chorob jsou však ve většině případů potřebná ještě důslednější opatření ve výživě. Lehká onemocnění, jako např. nachlazení, se při plnohodnotném způsobu stravování většinou vůbec nevyskytnou. Přebytečné kilogramy tělesné hmotnosti jsou pomalu, ale zato vytrvale odstraňovány...“ 

    Mé vlastní zkušenosti tato slova jenom potvrzují. Navíc jsem u sebe zaregistroval i zřetelné postupné zjemnění duchovního mimosmyslového vnímání. Přesnější vnímání bioenergií, rozšíření možností neslovní telepatické komunikace i větší šíři záběru energetického léčitelství.

Výživa z pohledu státu a národní ekonomiky

    Z pohledu státu není jednoduché vyjádřit obecně platnou koncepci výživy, kterou by měl celý národ dodržovat. V pozadí za prosazovanými výrobky bývají totiž často zájmy nejrůznějších korporací a výrobců vyrábějících určité druhy potravin. Jen si představte, jak velký zásah do fungování ekonomiky ve státě by znamenalo prohlášení oficiálního vedení, že v zájmu zvýšení zdraví celého národa máme okamžitě podstatně omezit konzumování masa savců, mléka a mléčných výrobků. Co by naši zemědělci udělali s obrovskými stády různých druhů dobytka a jakým způsobem by nahradili svůj původní zdroj obživy?

    A jaká je teď situace? Plné obchody levného mléka, nízké výkupní ceny, protože o mléko je menší zájem. Vypadá to, že situace se začíná řešit sama bez zásahu státu. Zemědělci však proti tomu stávkují a žádají podporu státu za to, že lidé přestávají pít mléko. Co by stát měl v takové situaci udělat a komu dát přednost? Lidem, kteří nechtějí pít mléko, protože není zdravé? Nebo těm, kteří chtějí zaplatit výrobek, který nikdo nechce?

    Někdy je však situace zkreslená kvůli dovozu levných produktů ze zahraničí. Chápu, že není jednoduché přijímat státnická rozhodnutí. Ale na prvém místě by vždy měl být člověk spotřebitel, jeho zdraví a kvalita jeho života. Zájmy výrobců by v této situaci měly ustoupit do pozadí. Doposud tomu tak není. Možná i proto, že stát se nemá o co opřít. Protože naše oficiální zdravověda v oblasti výživy člověka velmi pokulhává za světem a za novými informacemi a fakty o výživě.

    A přece jen alespoň první pozitivní vlaštovka. Naše vláda schválila 21. 12. 2009 revoluční návrh. Žáci prvních až pátých tříd základních škol mohou v roce 2010 dostávat zdarma ovoce, zeleninu a balené ovocné a zeleninové šťávy bez chemických přísad. Zhruba dvě třetiny financí na to poskytne ze svého rozpočtu Evropská unie, která dříve odmítla nadále dotovat mléko do škol. Hurá! Konečně první paprsek čistého světla do státem řízené výživy našich dětí. A dnes, v dubnu 2010, už tento program v některých školách skutečně funguje - jednou týdně čerstvé ovoce.

Levotočivé rostliny

    V dávné minulosti zasahovaly do utváření planety, její rostlinné i živočišné sféry, také bytosti temnoty fungující na levotočivých bioenergiích. Na planetě tak postupně vznikaly nejen zdroje produkující pravotočivé bioenergie pro potřeby bytostí světla, ale současně i zdroje bioenergií levotočivých pro potřeby bytostí temnoty. I v dnešní době tak některé rostliny dokáží přeměňovat původní neorganické bioenergie na bioenergie levotočivé.

    Rostliny s levotočivými bioenergiemi mívají na běžného člověka mimořádné účinky. Dokáží rychleji a mnohem razantněji ovlivnit jeho život. Ne nadarmo se říká, že cesta zla je mnohdy jednodušší a přímočařejší než cesty dobra, z dlouhodobého pohledu však vede člověka do pekel. Přestože některé z těchto rostlin jsou přímo jedovaté, lidstvo je hojně používá. Vyrábí z nich povzbuzující látky, drogy nebo dokonce i léky v medicíně. A to všechno je pro člověka pohodlné. Rychleji přece zabírá, když si vezmu lék na srdce obsahující látky z jedovatého náprstníku, než když budu dlouhodobě pracovat na své výživě a pomáhat si pozitivními bylinami.

    Všechny tyto látky či drogy obsahující levotočivé bioenergie mohou krátkodobě člověku pomoci, posunout jej do vyšší hladiny vědomí, zvýšit hladinu jeho energie, zvednout dobrou náladu, povzbudit špatně fungující srdce. Dlouhodobé používání takových látek však vede k postupné degeneraci člověka, k duchovnímu, etickému a morálnímu úpadku. Při konzumaci tvrdých drog výsledkem dokonce bývá naprostý rozklad osobnosti, který člověk mnohdy nedokáže zastavit.

Podstata fungování léků v medicíně

    Léky jsou často vyrobeny z toxických a jedovatých bylin, při určitém způsobu zpracování však zabírají na některou nemoc nebo její příznaky. Většina léků tak přináší lidskému organismu neslučitelné levotočivé bioenergie, ať už vlivem zdrojů nebo použitých technologií. Na jedné straně tak lék pomůže potlačit příznak určité nemoci, současně však způsobí zvýšenou toxikaci organismu odpadními látkami i nevhodnými energiemi. Trpí zejména játra, která jsou nucena z těla odbourávat nejen toxické zplodiny, ale i nevhodné energie. Poškozování dalších orgánů léky je zpočátku nenápadné, při dlouhodobém užívání však výsledek může být hrozivý.

    Jediný, kdo na tom za každé situace zaručeně vydělává, jsou farmaceutické koncerny. Jejich cílem ani nemůže být, aby lidé byli zdraví. Ale naopak aby vydrželi co nejdéle na živu, a aby přitom zkonzumovali co nejvíce léků. Někdo to přece doposud vždy zaplatil. A zatím jim to vychází. Uvedu příklad. Ještě v roce 1995 existovala v okruhu do jednoho kilometru od místa, kde bydlím, jediná lékárna. V roce 2000 jich bylo již pět. A dnes už jsou lékárny prakticky v každé delší ulici, v každém obchodním centru. Co to naznačuje? Že léky se hned po potravinách, anebo dokonce namísto potravin, stávají dalším běžným produktem základní denní spotřeby.

Léky u mnoha lidí nahrazují potraviny

    Mnoho lidí si navyklo žít tak, že při jakémkoliv náznaku nepohody jdou do lékárny a koupí si prášek – na uklidnění, proti bolestem hlavy, proti pocitu nevolnosti, proti nedostatku energie, proti zácpě, proti průjmu. Místo aby jednoduše zjistili příčinu a snažili se jí vyhnout. Místo aby hledali přirozené zdroje energie v syrovém ovoci, v návštěvě Přírody, v úpravě svého denního režimu.

    Co se pak může stát? Uvedu příklad jedné dávné obrovské aféry v oblasti zdravotnictví (biochemie.euweb.cz, tigis.cz). V letech 1959 – 1961 byl na trhu lék Contergat proti ranní nevolnosti v těhotenství. Tímto lékem byly „léčeny“ ženy ve 28 zemích, ne však v tehdejším Československu. Za dobu, než léčivo bylo staženo z trhu, tyto ženy porodily zhruba 12 tisíc dětí s těžkými vadami – nejčastěji nevyvinuté nebo zcela chybějící končetiny. A dnes? Jen si přečtěte pár článků o konkrétních případech vedlejších účinků „zcela bezpečných“ očkovacích vakcín.

Co dále dokáží levotočivé bioenergie?

    Zlo a levotočivé bioenergie umí obcházet karmu, jsou schopny nacházet vedlejší zkratky v životě, které člověku umožňují rychle se dostat tam, kam běžně nemá přístup. Například nahlédnout do vyšší hladiny vědomí. Nebo zajistit fungování orgánu, aniž by byla odstraněna původní příčina v psychice bránící dostatečnému přísunu běžných pravotočivých bioenergií. Aniž by člověk musel udělat potřebné změny ve své výživě.

    Člověk pak nemusí ve svém životě provést žádnou změnu a levotočivé energie za něj vše ostatní udělají sami. Ale za jakou cenu? Duchovní poselství nemoci pak účinkem levotočivých léků vyzní do ztracena. Člověk se ze své nemoci nepoučil. Nemusel ve svém životě udělat žádané změny. A tak se jeho nemoci postupně vracejí v jiné a obvykle mnohem zhoubnější podobě. Typickým příkladem je rakovina a způsoby její léčby medicínou.

    A nezemře-li člověk na nemoc, kterou léčí levotočivými drogami ve formě léků, zemře předčasně na vedlejší účinky těchto léků. Nebo na další nemoci, které tyto léky vyvolaly. Případně na celkovou vysokou toxikaci svého organismu, která ještě více oslabuje tok přirozených bioenergií. Nebo si tuto nemoc přenáší ve skryté podobě do dalších existencí.

Levotočivé drogy a návykové látky

    Příkladem levotočivých bylin a produktů z nich jsou především všechny rostliny sloužící jako zdroj tvrdých i měkkých drog – heroin, opium, LSD, DMT, extáze a další. A stejně tak všechny další přírodní nebo umělé látky vyvolávající halucinace, neobyčejné zážitky, vize jiných světů, jiných realit, jiných bytostí. Například marihuana, ayahuasca, různé druhy hub - kouření těchto drog, požívání nápojů z nich nebo jiné šamanské prostředky a praktiky. Principem fungování těchto látek je narušení rovnováhy v mozku, umělé rozšíření vědomí či posun vědomí do jiných sfér, dimenzí.

    Co je na tom nejhorší, že tato praxe je dokonce propagována duchovními učiteli jako významný zdroj duchovního poznání. Jako možnost spojit se s jinými bytostmi, spolupracovat s nimi, nebo se od nich dokonce učit? Nebo praxi braní drog označovat dokonce za prostředek, díky kterému došlo k obrovskému evolučnímu skoku lidstva. I na toto jsem narazil, ale záměrně neuvádím zdroj takových informací. Kam se ve skutečnosti napojuje člověk s vědomím rozšířeným drogou, odkud čerpá informace a jakou hodnotu tyto informace mají pro současný svět, jsem naznačil v článku 20B. Co s informacemi od starověkých učitelů lidstva?

Další příklady běžných levotočivých bylin

    Dalšími příklady běžně používaných levotočivých bylin jsou tabák (obsahuje levotočivý nikotin) a většina jedovatých bylin používaných na výrobu léků, např. náprstník. Dále chininovník obsahující silně levotočivý chinin, jehož syntetická podoba se přidává do řady limonád, zejména do toniku. Levotočivý je kupodivu také jinan dvoulaločný (ginkgo biloba) propagovaný ve zdravé výživě a zdravovědě. Tyto všechny byliny a výrobky z nich přinášejí člověku kromě povzbuzujícího účinku také nepříznivé a nevhodné energie, přesto se běžně používají. Levotočivé jsou rovněž plísně, většina baktérií a virů.

Příklady pravotočivých bylin a plodů

    Příklady pravotočivých bylin nebo plodů jsou naopak kakaovník, guarana, chmel, ořechy a většina běžných druhů našeho i tropického ovoce. Ale pozor na způsob zpracování, například na pražení kakaových bobů, na sušení ovoce, na nevhodné příměsi, nečistoty a přítomnost plísní. Protože plísně, jak už jsem uvedl, obsahují levotočivé energie. Pozor tedy na nekvalitní sušené ovoce. A také žluklé ořechy nepředstavují to nejlepší. Důležitá je pak zejména následující zásada. Za stejnou cenu si raději koupit menší množství, ale vybírat přitom co nejvyšší kvalitu potravin. A řídit se přitom vnitřním pocitem, nebo ještě lépe vnímáním bioenergie výrobku.

Byliny a stromy vyskytující se v pravotočivé i levotočivé podobě

    Existují však také byliny a stromy, které se mohou vyskytovat v pravotočivé i levotočivé podobě. Příkladem je mák, jehož pravotočivý druh je běžně používán v potravinářství. Jiné jeho levotočivé drogové druhy jsou používány při výrobě opia a heroinu jako tvrdých drog. Dalším příkladem je velmi rozšířená káva. Její základní odrůda káva arabica obsahující méně kofeinu je pravotočivá. Křížením však byla vytvořena odolnější levotočivá káva robusta, která poskytuje vyšší úrodu, je mnohem méně náročná na pěstování a logicky je podstatně levnější. Navíc je silnější, pokud jde o množství kofeinu. Proto ve výrobcích mnoha firem tuto levnou kávu najdete jako příměs.

    Podobně ženšen, který má výjimečné účinky na zdraví člověka, může být pravotočivý nebo levotočivý. Také u mandlí dostupných na našem trhu jsem z pohledu bioenergií zjistil pravotočivost nebo levotočivost. Dalšími příklady jsou černé a zelené čaje. Některé přinášejí příznivou pravotočivou bioenergii, jiné jsou levotočivé. Proto raději dávám přednost bylinným a ovocným čajům. Tam však pozor na ochucení přidanou chemicky vyrobenou kyselinu citronovou. Zatím se podobné informace zdají příliš fantastické a jsou zcela mimo okruh zájmu veřejnosti i vědy. Pro výživu a prodlužování věku člověka jsou však mimořádně důležité a přijde čas, kdy se o nich bude veřejně diskutovat.

Mocné detoxikační reakce při razantní změně výživy

    Počítejte s tím, že jakmile člověk přechází na nový způsob stravování, jeho hmotné tělo se začíná urychleně čistit od všech zplodin, které jsou pozůstatkem předchozího způsobu života. Tomuto procesu se říká detoxikace. Čím radikálnější je změna ve výživě, tím je i proces detoxikace razantnější. Nejsilnější detoxikace se objevuje při přechodu na syrovou stravu nebo i při radikálním zvýšení konzumace syrových potravin.

    Aby taková detoxikační reakce byla pro člověka snesitelnou, doporučuje se přecházet na nový program postupně a nenásilně. A hlavně přijímat dostatek vody. I pak se mohou dostavit běžné detoxikační syndromy - bolesti hlavy, změny ve stolici a v moči, kožní vyrážky, lehké pocity závratě nebo také zakutnění příznaků právě probíhajících nemocí nebo dokonce znovuobjevení se dokonce již dříve zaléčených nemocí. Všechny tyto reakce jsou však dočasné a bylo by chybou kvůli nim hodit flintu do žita a pokus o změnu stravovacího režimu předčasně ukončit, jak to mnozí lidé udělají.

Optimální voda z pohledu energií

    Nejkvalitnější a současně nejpřirozenější je pro člověka voda, kterou konzumuje jako součást pravotočivých bylin a plodů, protože obsahuje pravotočivé organické bioenergie. Pokud se vám podaří pokrýt podstatnou část vaší spotřeby vody konzumací syrového ovoce a zeleniny, udělali jste pro svoji bytost to nejlepší. Proto má pro člověka tak obrovský význam konzumace plodů s vysokým množstvím vody, například melounů. Proto může tak zázračně působit na zdraví pití syrových ovocných a zeleninových šťáv. Alespoň určitou část přirozených bioenergií mohou obsahovat i čaje vzniklé vyluhováním pravotočivých bylin, pokud jsou vhodně připraveny - to znamená bez vaření, pouze přelitím sušeného materiálu horkou vodou.

    Které další zdroje tekutin jsou pro člověka vhodné? Rozhodně ne uměle dochucované nápoje, jejichž spotřeba stále stoupá. Většina z nich obsahuje pro člověka nepříznivé látky a navíc jsou tyto nápoje vyráběny mikrovlnnými technologiemi. Do této skupiny patří i uměle dochucované mléko prodávané se státní dotací ve školách. Ani přírodní minerálky nejsou tím nejlepším řešením. Jednak přinášejí bioenergie nerostné sféry a navíc obsahují vysoké množství nerostných minerálů, o kterých víme, že jsou pro člověka cizorodou látkou.

    Z pohledu minerálů je nejpříznivější dešťová říční voda, která prošla v prvé řadě několikastupňovou čistící vodárenskou úpravou. Na jejím konci je pak mimořádně důležitý přirozený individuální filtr, který dokáže odbourat většinu zbytků technologických zplodin a také ty látky, které jsou uměle vodárnami přidávány do vodovodní vody (chlór a další).

Několik závěrečných doporučení ohledně výživy

    1) Nejím maso v žádné podobě. Nepotřebuji ho a žádná část mé bytosti po něm netouží. Proto ani nejím žádné pseudonáhražky masa, např. sójové maso, vegetariánské párky. Nemám potřebu si připomínat „staré zlaté časy“, kdy jsem maso ještě jedl. Navíc, takto označené produkty jsou znehodnoceny nepřirozenými technologiemi a znatelným množstvím levotočivých příměsí.

    2) Neohřívám si jídla v mikrovlnné troubě, i když je to pohodlné a snadné.

    3) Vyhýbám se výrobkům z geneticky modifikovaných potravin – levné sójové oleje, některé slunečnicové oleje, semínka slunečnic, některé druhy potravinářské kukuřice a další.

    4) Vyhýbám se potravinám, které obsahují vysoký podíl neorganických prvků - například minerální vody a také většina potravin uměle obohacených minerály a vitamíny, které jsou obvykle v neorganické podobě.

    5) Vyhýbám se nepřirozeně zpracovaným potravinám. Například káva bez kofeinu, pivo bez alkoholu, jogurty a mléko s nulovým obsahem tuku, nebo jiné potraviny, ve kterých je obsažený tuk snížen na nulu. Takového výsledku se obvykle dosáhne za cenu použití vysoce účinných chemických přípravků a technologií, kterými se do těchto potravin dostanou levotočivé příměsi a další nevhodné energie.

    6) Vyhýbám se pravidelné konzumaci kyselinotvorných potravin a nápojů, které na neutralizaci kyselosti ubírají vápník z těla – např. mléčné výrobky, ocet, káva, černé a částečně i zelené čaje.

    7) Nepiju tvrdý alkohol, který je buněčným jedem. Jenom si občas dám skleničku relativně zdravého piva.

    8) Snažím se zařazovat denně do svého jídelníčku dostatek přírodních tepelně neupravených syrových potravin ve formě ovoce, zeleniny, ořechů, semen, naklíčených zrn i salátů z nich.

    9) Dávám přednost jídlům připraveným jednoduchými postupy přímo z rostlinných a ovocných plodin před průmyslově připravenými polotovary. Řada zkušeností z celého světa naznačuje, že vysokého věku se dožívají lidé, kteří po celý život konzumují jednoduchou stravu.

    10) Vyhýbám se potravinám a zubním pastám obsahujícím fluoridy.

    11) Jím pravidelně a často v menších množstvích a nepřejídám se.

    12) Vyhýbám se lékům ve všech podobách. Nedospěl jsem k tomu hned. Musel jsem mít nejprve odvahu nevzít si lék a přečkat pár nemocí bez léků. Musel jsem opakující se chronickou nemoc zahnat čistým způsobem.

Jak poznat nevhodné potraviny?

    Někteří čtenáři možná namítnou - lehce se to řekne, ale jak mám poznat, které potraviny je vhodné konzumovat? Jak rozpoznat pravotočivou kávu od levotočivé, nebo pravotočivý čaj od levotočivého? Předně se dívejte očima, mnohokrát je to napsáno. Vyzkoušel jsem si to v obchodě. 100% káva arabica měla skutečně čistou energii. Zatímco káva ze směsi obou druhů byla levotočivá.

    A když takové informace nenajdu, co mi pomůže? Dostat se na cestu duchovního vzestupu. Začít se vnitřně čistit a zvyšovat svoji harmonii. To postupně dovede člověka k probuzení jeho vnitřního duchovního citu. Pak pozná sám, které potraviny mu přinášejí příjemné pravotočivé energie. A kterým se má naopak vyhnout, protože obsahují vysoký podíl levotočivých energií, i když na první pohled mohou vypadat velmi lákavě.

Dodatečná poznámka: Informace o zmrazování potravin najdete v diskusi k článku 27.

Otázkami zdravé stravy, optimální výživy a vhodného životního stylu se též zabývají články 42A. Očištění biopotravin od temných nánosů, 42B. Přirozená živá strava, 42C. Život v souladu s Přírodou a Silami Světla, 42D. Voda - základ života. A také pozdější nové texty 58A. Rizika vitariánství – část I, 58B. Živá strava a vitariánství , 58C. Co je zásadní při posuzování „živosti“ potraviny?, 58D. Rizika vitariánství – část II, 58E. Rizika vitariánství – část III58F. Přirozená živá strava - hlubší zamyšlení.

O první restauraci s živou stravou v České republice v Brně a jejích majitelích, se dozvíte více v článcích 61A. Restaurace s živou stravou I – Jak to všechno začalo, 61B. Restaurace s živou stravou II – Reagovat včas na náznaky, 61C. Restaurace s živou stravou III – Současný stav.

 

© Jiří Novák, duben 2010

    www.novaduchovnicesta.cz 

Anketa

Byl pro Vás tento text přínosem? Ohodnoťte prosím známkou od 1 (nejlepší) do 5 (nejhorší).

Celkový počet hlasů: 458

 

Diskusní téma: 23. Optimální stravování z pohledu bioenergií II

Datum 14.07.2010

Vložil kakukoj@seznam.cz

Titulek Optimální stravování z pohledu bioenergií II

Hodnotím za 1. Hledám svou cestu a tento článek mi odpověděl na to, čím začít.Trpím ale závislostí na jídle, nahrazuje mi to příjemné pocity a lásku. Je to pro mě výzva, protože správná cesta není nikdy ta nejsnadnější. Chci se posunout dál a výš. Postupně přečtu všechny Vaše články. Kačenka

Datum 18.07.2010

Vložil Guyver

Titulek Vegetariánství

Pokud je vegetariánství přirozený stav, proč nemá člověk enzymy, které dokáží trávit celulózu, jako třeba býložravci? ...ten beránek, kterého jedl Ježíš s apoštoly při poslední večeři byl s bílou nebo s hnědou polevou???

Datum 26.07.2010

Vložil Jiří Novák

Titulek Re: Vegetariánství

Opět naprosto nekompetentní a navíc provokativní reakce. Vegetarián přece není totéž co býložravec živící se trávou.

Datum 20.07.2010

Vložil Věra Talandová

Titulek Vitariánství

Hodně věcí z Vašich inspirujících článků cítím podobně, u něčeho si uvědomuji nutnost změny. Články o výživě jsem si přečetla ráda, protože se doma pár let stravujeme přirozenou živou stravou(strava, která obsahuje živé enzymy). To znamená, že není vařená, pečená, pasterizovaná, konzervovaná, či upravovaná jinak chemikáliemi. Zůstává tak, jak nám ji dala Příroda. Protože se tímto způsobem stravuje část rodiny a někteří přátelé, potvrzuji, že při rychlém přechodu na tuto stravu může být detoxikace i dramatická, zvlášť u dost nemocného a zanešeného těla. Pokud tímto způsobem člověk nepotřebuje řešit naléhavý zdravotní problém, je dobré začínat postupně syrovou stravu přidávat. Až se tělo relativně pročistí, člověk zjišťuje, že přestává potřebovat ty tisíce věcí tvářících se jako potraviny, postupně přestává potřebovat další věci jako mýdlo, protože tělo nesmrdí, zuby si čistíme kartáčkem a vodou atd. atd....
Tímto způsobem stravování člověk nijak nestrádá. Jak byla v článcích zmíněna např. čokoláda, tak ta z nepražených kakaových bobů patří mezi superpotraviny a jak nepřažené čokoládové boby, tak mleté kakao z nich se v pohodě dá koupit i u nás.
Shrnula bych to asi tak, že živé lidské buňky jsou vděčné za živou vitální stravu. Organismus se nezatěžuje a člověk se podle toho cítí.
Věra

Datum 26.07.2010

Vložil Jiří Novák

Titulek Re: Vitariánství

Cesta živé stravy není jednoduchá a gratuluji Vám, že jste to sama dokázala, i přes případné silné detoxikační reakce.

Datum 30.07.2010

Vložil Guyver

Titulek Re: Vitariánství

Se stejnou logikou bychom mohli tvrdit že jediným vhodným obydlím pro člověka je jeskyně, zemljanka či chýše z větví, protože kde v přírodě najdeme pálenou cihlu, tvárnici či dokonce panel? Jsou úpravy "místné" a "nemístné". To je třeba rozlišovat.

Datum 30.07.2010

Vložil Věra

Titulek Re: Re: Vitariánství

Ano, ano, máme v úmyslu postavit si přírodní domeček - dřevěná konstrukce, v ní balíky slámy, hliněné omítky(strawbale home). Je to dobře, že se každý můžeme svobodně rozhodnout jak chceme žít, jak se stravovat, jak bydlet...

Datum 03.08.2010

Vložil Věra

Titulek Re: Vitariánství

Ještě jsem chtěla doplnit, že se nám doma spojení živé stravy a cvičení Pět tibeťanů zdá jedinečné. Kdysi jsem cvičila roky jógu, potom několik let tai-či. Knihu Petra Keldera mám doma snad od jejího vydání, jenže tehdy jsem se nemohla dostat přes 1. cvik.
Vaše články nás inspirovaly a tak jsme začali s Pěti tibeťany.
No ale protože tohle je článek o stravě, chci ještě opsat odstavec z knihy Zázračná detoxikace. Napsal ji americký lékař a biochemik, který od roku 1974 na své klinice léčí syrovou stravou, půsty a pohybem. A jeho zkušenosti (nejen jeho) nám pomohly při přechodu na živou stravu.
"Chcete-li čistou energii zažít, musíte čistou energii konzumovat. Vitalita, kterou můžete dosáhnout je nepopsatelná, nezbývá než ji zažít.
Je to vaše tělo a musíte je užívat, když pobýváte na této planetě. Pokud ho správně živíte a čistíte, bude vám sloužit tak dobře, že se vám o tom ani nesnilo.
Tepelně upravené potraviny jsou mrtvé potraviny - jejich chemické vlastnosti se změnily (někdy zcela zásadně) a jejich energie přišla vniveč. Mnoho zásadotvorných potravin se stává kyselinotvornými. Jejich enzymy jsou zničeny a tak břemeno trávení zůstává pouze na těle. Trpí tím trávicí ústrojí, slinivka a játra. Trávení a vylučování takové potravy připravuje tělo o životně důležitou systémovou energii.
Zdraví lze dosáhnout jedině konzumací syrového zralého ovoce, zeleniny, ořechů a semen.
Zdraví si musíme vydobýt. Žádná kouzelná pilulka neexistuje a nikdy nebude. Cožpak nějaká chemikálie může vyčistit, alkalizovat a regenerovat tkáně? Vaše tělo nesnese dřevěnou třísku, natož jedovaté chemikálie.
Občas je potřeba abychom změnili naše postoje k věcem. Někdy nám totiž zatarasí cestu životem.

Konzumace zdravých, čistých a syrových potravin, jejichž chemické vlastnosti a energie nebyly změněny lidským zásahem je zlatý klíč odemykající dveře do zdraví a vitality".

Ze zkušenosti mohu říct, že navzdory tomu, že doma jen krájíme, lisujeme, event. strouháme a meleme a z tepelné úpravy používáme jen sušení do 40°C, tak lze připravit vše od polévek, salátů, zákusků, různých chlebových placet a sušenek.
Je pravda jak zmiňujete, že toto téma je v naší společnosti dost okrajové, ale už se blýská na lepší časy. Vycházejí na toto téma knihy, existují weby, kde si lidé vyměňují zkušenosti se syrovou stravou, i další aktivity.
Že tento styl života je šetrný k Zemi je patrné v tom, že člověk postupně odbourává ze života chemikálie, ale také např v tom, že z hektaru se uživí 2 lidé konzumující maso nebo víc jak 10 veganů, vitariánů..
Věra

Datum 17.08.2010

Vložil Klára

Titulek soja,margarín vs.máslo

Dobrý den,chtěla jsem se Vás, pane Nováku, zeptat na váš názor na soju a výrobky z ní(tofu,tempeh...)Četla jsem totiž někde,že je škodlivá,že snad jen sojovka a tamari je zdraví prospěšná...Jak to je z Vašeho pohledu?Snažím se o veganství a tak mě zajímá,zda si zařazením soji do svého jídelníčku spíše neuškodím.Podobný dotaz bych měla i ohledně másla a margarínu(mám na mysli Bio margarín,který není esterifikovaný ani hydrogenovaný).Máslo mi příjde pro organismus přirozenější,ale z etického hlediska se mu chci vyhnout.Děkuji za odpověď,Klára.

Datum 20.08.2010

Vložil Jiří Novák

Titulek Re: soja,margarín vs.máslo

Dobrý den Kláro. Sója může být problematická v tom, že určitá část světové produkce je geneticky modifikována. To je důležité se naučit rozpoznávat podle energie. Na základě toho, co jsem energeticky zkoumal, další přepracované polotovary ze sóji – sójové maso, tofu, atd. jsou výrazně „chycené“ temnými energiemi. Jako nezávadné se nám jeví sušené sójové mléko Zajíc natural. Nebo sója v původních zrnech, pokud ovšem není GM. Dále – i většina potravin označená značkou bio je chycená temnými energiemi. Konkrétně Bio margarín jsem však v ruce neměl. Máslo je skutečně neutrální a energeticky relativně čisté. Píšu „relativně“, protože samozřejmě záleží na tom, čím byla kráva krmena. Z mého pohledu je důležitější vyhnout se potravinám chyceným temnem než určitým výrobkům živočišného původu, pokud jsou přiměřeně čisté – např. med, máslo, smetana, vejce.